Panie szczególnie te 'odpowiednio urodzone', od wieków wykorzystywały różnych sposobów, aby ich ciało pozostawało młode i ładne jak najdłużej. Zielarki miały pełne ręce roboty, przygotowując rozmaitego typu mikstury ziołowe nie tylko na każdą dolegliwość zdrowotną, jednakowoż i na schudnięcie.
Jaki tego był efekt? Niesłychanie mizerny. Na dworskich stołach panowały tłuste pieczone i smażone mięsa, drób tryskający tłuszczem, bez liku słodkości przyprawianych marynatami.Na dworach francuskich jadało się inaczej, chude mięsa, owoce morza, słynne były świeże warzywa i owoce. Inaczej w związku z tym wyglądały damy z krajowych dworów, inaczej z francuskich - zresztą, francuska kuchnia uważana jest za najzdrowszą i bardzo dobrą kuchnię świata, to na francuskich kucharzach wzorowali się kucharze w innych państwach Europy, to stąd rozprzestrzeniały się kulinarne mody.
W dzisiejszych czasach, kobiety we wszystkich państwach dążą do doskonałości cielesnej, stąd dziesiątki jak mówią wypróbowanych cudownych diet, jakie w wielu przypadkach nie gwarantują organizmowi niezbędnych i w należytej ilości składników odżywczych, prowadząc do choroby, lub co najwyżej efektu jo-jo. Początkowo zgubione kilogramy, wracają w krótkim czasie jak bumerang, doprowadzając panie do łez oraz szukania kolejnych diet - dietetyk. A wystarczy po prostu jeść mniej słodyczy, więcej owoców oraz warzyw, chude mięso oraz w ogóle jeść mniej, a regularnie.