Każdy chyba z nas zna bardzo dobrze smak białego, cienkiego chlebka, jakim się dzielimy podczas kolacji wigilijnej. Opłatki od dawna się stały symbolem życzeń, nie tylko w kraju, w którym żyjemy, ale też i wielu sąsiednich. Sam chleb w religii chrześcijańskiej ma naprawdę duże znaczenie, ponieważ oznacza przebaczenie, pojednanie i chęć bycia razem.
Przed laty opłatki na święta były wypiekane jedynie przy kościołach i klasztorach, dzisiaj oplatki realizowana jest przez wyspecjalizowane firmy. Największe jej natężenie przypada na czas od września do grudnia, ponieważ to na wigilię właśnie w każdym domu opłatki się pojawiają.
Robi się je tylko z dwóch składników, czyli mąki oraz wody. Po ich dokładnym wymieszaniu gotową masę prasuje się na cieniutkie płaty, a następnie wypala w piecu i tnie na niewielkie kawałki. Często w czasie prasowania wykorzystuje się matryce, jakie wytłaczają świeckie lub religijne motywy.
+Tekst Sponsorowany+